En Geleneksel Yemekler
Türker’in kültürel yemek zenginliği tarih öncesi devirlere dayanmaktadır. Yemeklerin Orta Asya kültünün bir parçası olması en geleneksel yemekler kategorisine etki ederek coğrafya zenginliği yemek malzemelerinin adeta içine yerleşti. Geçmişte süren savaşlar, göçebe hayat biçimi kabile olarak grup halinde yaşayan insan toplulukları zamanla farklı kültürlerinden etkilenerek yemek bilincinin de değişmesine neden oldu. Kültürel karma zenginliği; gelenek görenek, yemek, dil, örf, adet ve daha pek çok kültürel yansımanın içinde kendini buldu. En geleneksel yemekler bu sebeple içinde faklı milli mozaik barındıran renk ve lezzet cümbüşü sunmaktadır.
Tarih’in Yemek Kültürüne Etkisi Ve Milli Yemek Bilinci Oluşumu
Türkler İran, Hindistan, Çin Uygarlıkları ile etkileşim kurarak zamanla yemek kültürlerinde bir değişime uğramış bir millettir.Bizler de , temeli tarih kokan bu bilgiler ışığında günümüze kadar gelen bir yemek çeşitliliği ve kültürel yapı taşı mimarisini korumaya adeta devam etmekteyiz.Sonrasında cihan imparatorluğu olarak dört kıtaya nam salmış Osmanlı Devleti saray geleneği ,batı etkisinin yanı da milli çeşitliliği de beraberinde barındırmaktadır.Bu sayede Osmanlı;farklı rengin yoğunlukta olduğu geleneksel bir yemek kültürü yelpazesi geliştirmiştir.

Devlet adamlarından, tarımla uğraşan ve sade hayat yaşayan köylü toplulukları aynı hız ve merak duygusu ile yeniden yemek bilinci kazanmıştır.Milli değerlerle şekillenen yeni yemek tarzlarını denenerek, günümüze kadar kültürel yemek miras korunarak gelmeyi başarmıştır. Tarihte En geleneksel yemekler, en gözde menüler, sarayda padişah eşrafına sunulmaktan öte Anadolu geleneği yaşatılmaktaydı. Yemekler aşçı ve yemekten sorumlu saray görevlilerince temiz ve dikkatli bir şekilde hazırlanarak padişah kalemine sunulmaktaydı. Şimdi de aynı geleneğin hüküm sürdüğü Anadolu topraklarında her karesi ve her kaşığında tarihin kazanında kaynayan yemek ruhu ve kokusu duyuluyor.
Yapılan araştırmalar ışığında en geleneksel yemekler kategorisine alınan yemekler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Enginar Yahnisi
- Sütlü Ekmek
- Baklava
- Sütlü aş (Sütlaç)
- Tencere Kebabı
- Kayısı Hoşafı
- Tandır Kebabı
- Elma kompostosu
- Kuzu Kebabı
- Dolma
- Etli Börek
- Terbiyeli Çorba
- Pilav peltesi
- Yumurta dolması
- Yaprak sarma
- Acem Pilavı
- Peynirli börek
- Aşure
- Şerbetli Ve Sütlü tatlılar gibi daha pek çok yemek çeşidi Türk mutfağı zenginliğine hitap edecek düzeyde harika tatlar ve eşsiz damak lezzeti barındırmaktadır.
En geleneksel yemekler kategorisinde gelişen kültür bilinci ve zamana karşın değişmeyen ve stabil kalan tek gerçek milli yemek hazinesine olan saygı, minnet ve şükran duygusudur.